8. Srečanje

za ljubezen in za narod

Moderator: pigs

janko
Prispevkov: 105
Pridružen: Po Apr 16, 2007 9:15 pm

8. Srečanje

OdgovorNapisal/-a janko » Če Maj 08, 2014 9:42 pm

Prehrana

Uživamo v hrani (kot družina) ali je to zgolj nujno vsakodnevno opravilo?
Imamo stalen jedilnik ali radi eksperimentiramo?
Pojemo hitro ali so obedi dolgi?
So otroci izbirčni (ali starši...:))
Jemo pogosto tudi v restavracijah?
Ali otroci pomagajo pri pripravi?
Morajo otroci pojesti vse s krožnika?
Bonton pri jedi.

Na to temo si preberite zanimiv odlomek iz druge Mojzesove knjige, poglavje 12, 1 - 27.
Lp
Janko in spela


Odlomek
1 GOSPOD je rekel Mojzesu in Aronu v egiptovski deželi: 2 »Ta mesec naj vam bo začetek mesecev, naj vam bo prvi med meseci v letu! 3 Govorita vsej Izraelovi skupnosti in recita: ›Deseti dan tega meseca naj si vsak priskrbi po eno jagnje za očetno hišo, po eno jagnje za hišo. 4 Če pa je hiša premajhna za eno jagnje, naj ga vzame skupaj s svojim sosedom, ki je najbližji njegovi hiši, po številu duš; na jagnje štejte po tem, koliko more vsak pojesti! 5 Jagnje pa naj vam bo neoporečno, eno leto star samec. Morete ga vzeti izmed ovc ali izmed koz. 6 Hranite ga do štirinajstega dneva tega meseca!
Potem naj ga vsa zbrana Izraelova skupnost proti večeru zakolje. 7 Vzamejo naj nekaj krvi in z njo pomažejo podboja in naddurje hiš, v katerih ga bodo jedli.
Tisto noč naj jedo meso, pečeno na ognju, in nekvašeni kruh; z grenkimi zelišči naj ga jedo. 9 Ne jejte od njega nič surovega, tudi ne kuhanega na vodi, marveč na ognju pečeno, skupaj z glavo, nogami in drobovjem! 10 Ne puščajte od njega do jutra ničesar! Kar pa bi ostalo od njega do jutra, sežgite v ognju! 11 Takole ga jejte: imejte ledja prepasana, sandale na nogah in palico v roki; jejte ga naglo![/b][/color
To je pasha za GOSPODA. 12 To noč pojdem skoz egiptovsko deželo in udarim vse prvorojence v egiptovski deželi, od človeka do živine, in opravim sodbo nad vsemi egiptovskimi bogovi. Jaz sem GOSPOD. 13 Tedaj bo za vas kri znamenje na hišah, v katerih bivate: ko zagledam kri, pojdem mimo vas; pri vas ne bo morilne šibe, ko udarim egiptovsko deželo.
14 Ta dan naj vam bo v spomin in praznujte ga kot GOSPODOV praznik; iz roda v rod ga praznujte kot večni zakon! 15 Sedem dni jejte nekvašeni kruh!
Že prvi dan odstranite kvas iz svojih hiš! Kajti kdor koli bo od prvega do sedmega dne jedel kaj kvašenega, bo iztrebljen iz Izraela. 16 Prvi in sedmi dan imejte svet shod! Ta dva dneva ne opravljajte nobenega dela, samo to si pripravite, kar kdo pojé! 17 Obhajajte torej praznik nekvašenega kruha! Kajti ravno ta dan sem izpeljal vaše čete iz egiptovske dežele; zato obhajajte ta dan iz roda v rod kot večni zakon! 18 Nekvašeni kruh jejte od večera štirinajstega dneva prvega meseca do večera enaindvajsetega dneva tega meseca! 19 Sedem dni naj se ne najde kvas v vaših hišah; kajti vsak, kdor koli bo jedel kaj kvašenega, bodisi tujec ali domačin, bo iztrebljen iz Izraelove skupnosti. 20 Nič kvašenega ne smete jesti; v vseh svojih bivališčih jejte nekvašeni kruh!‹«
21 Mojzes je poklical vse Izraelove starešine in jim rekel: »Pojdite in si priskrbite živali za svoje družine ter zakoljite pashalno jagnje! 22 Vzemite šop hizopa in ga pomočite v kri v skledi in z njo pomažite naddurje in podboja! Nobeden izmed vas naj do jutra ne hodi ven skozi vrata svoje hiše. 23 GOSPOD pojde mimo, da udari Egipt. Ko bo videl kri na naddurju in na podbojih, pojde GOSPOD mimo vrat in ne bo pustil, da bi Pokončevalec vstopal v vaše hiše in pobijal. 24 Izpolnjujte to kot zakon zase in za svoje sinove na veke!
25 Ko pridete v deželo, ki vam jo bo GOSPOD dal, kakor je obljubil, opravljajte ta obred! 26 In kadar vas vaši sinovi vprašajo: ›Kaj pomeni ta obred?‹27 recite: ›To je daritev pashe za GOSPODA, ki je šel mimo hiš Izraelovih sinov v Egiptu, ko je udaril Egipčane, naše hiše pa rešil.‹«
Nazadnje spremenil janko, dne Pe Maj 09, 2014 10:33 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Maja B
Prispevkov: 66
Pridružen: Ne Feb 12, 2006 8:39 pm

Re: 8. Srečanje

OdgovorNapisal/-a Maja B » Pe Maj 09, 2014 8:48 am

Je srečanje 19. maja ob 17.30?

Lep pozdrav,

Maja

janko
Prispevkov: 105
Pridružen: Po Apr 16, 2007 9:15 pm

Re: 8. Srečanje

OdgovorNapisal/-a janko » Pe Maj 09, 2014 10:34 am

Tako je. Srečanje je 19. maja ob 17.30.
Špela


Vrni se na “Pigsovi zakonci”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost