Februarsko srečanje

za ljubezen in za narod

Moderator: pigs

Maja B
Prispevkov: 66
Pridružen: Ne Feb 12, 2006 8:39 pm

Februarsko srečanje

OdgovorNapisal/-a Maja B » Pe Jan 29, 2016 7:23 am

Živjo,

tu je tema za naše naslednje srečanje, ki bo v nedeljo, 21. januarja, ob 16.30:

Uspeti v smrti
(po naslovu knjige Kako uspeti v smrti, avtor francoski filozof Fabrice Hadjadj, v slovenščini izšla pri založbi Družina 2015)

Čeprav smo v obdobju, ko se nas bolj dotikajo rojstva, pa sva se v zadnjem času večkrat srečala z boleznimi in smrtmi, predvsem staršev prijateljev vrstnikov; na trpljenje in umiranje bomo pogosteje pomislili tudi v času posta. Tudi sicer ne vemo ne ure ne dneva in smrt morda sploh ni daleč: »Komaj se je rodil, pa je človek že dovolj star, da lahko umre,« pravi Heidegger. Kot pronicljivo ugotavlja avtor navedene knjige, naše življenje ne more biti dobro, če ni dobra tudi naša smrt, kajti srečno življenje, ki bi se končalo s slabo smrtjo, bi se tako zazdelo nesrečno. Ampak kaj je dobra smrt?

Podajava sledeča vprašanja, ki naj bodo v pomoč pri razmisleku in pogovoru:
- Najine izkušnje s smrtmi (bližnjih). Je bila med njimi kakšna, ko sva pomislila: Tako bi si pa želel/a umreti?
- Se kdaj o smrti pogovarjamo s starši? Vemo, kje in kako bi bili radi pokopani? So napisali oporoko, uredili stvari glede dediščine?
- Sva midva že kdaj razmišljala oz. kako razmišljava o svoji smrti? O pogrebu, morebitni upepelitvi, kraju pokopa, o oporoki? Kaj za naju pomeni uspeti v smrti? Pomisliva kdaj ob vsakdanjih slovesih, recimo ob odhodu v službo, da se mogoče zadnjič poljubimo in objamemo? Kaj v nama zbuja misel na smrt?
- Kako se o smrti pogovarjava z otroki? Grejo z nama na pogrebe? Kako doživljajo minevanje, smrt?
- Zmoreva smrt sprejemati kot prehod v drugačen način bivanja, kot odhod v objem ljubečega in usmiljenega Očeta ali človeški pogled in strah to ovirata, preprečujeta?
- In končno in najbolj bistveno: Kaj naj storiva, da bova dobro umrla? Kakšno smrt naj želiva in kako naj skladno s tem živiva?

Še dva svetopisemska odlomka:
Vse ima svojo uro, vsako veselje ima svoj čas pod nebom: Je čas rojevanja in čas umiranja, čas sajenja in čas ruvanja nasada. (Prd 3, 1-2)
Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. (Jn 3, 16)

Srečno,

Maja in Marko

Vrni se na “Pigsovi zakonci”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov