3. srečanje, 13. dec 2015 ob 17h

=druga zakonska skupina

Moderator: pigs

Uporabniški avatar
marek
Prispevkov: 490
Pridružen: To Nov 23, 2004 10:58 am
Kraj: Vič
Kontakt:

3. srečanje, 13. dec 2015 ob 17h

OdgovorNapisal/-a marek » Ne Dec 06, 2015 12:30 pm

LJUBEZEN GRE SKOZI ŽELODEC
oz. prehanjevanje

Odlomek, ki to ni, a po drugi strani hkrati je:


Obstaja zgodba o Mojzesu, ki je ni v Svetem pismu. Pripoveduje, da je očak sedel v svoji hiši zelo žalosten. Gospod ga je vprašal: »Mojzes, zakaj si tako zaskrbljen?«
Mojzes je odgovoril: »Zato, ker vidim, koliko ljudi živi v pomanjkanju. Lačni so, primanjkuje jim oblek. Prosim te, osreči jih.«
Bog mu je obljubil, da bo to naredil in tako se je zgodilo. Toda potem je bil Mojzes spet nesrečen in Bog ga je vprašal za vzrok.
»Gospod,« je odgovoril Mojzes, »del strehe na hiši pušča, a nihče je noče priti popravit. Vsi bi radi samo uživali.«
»Kaj naj storim?«
»Gospod, naj postanejo zopet revni, kakor so bili prej.«
(odlomek iz knjige Zgodbe za skladen zakon in družino, avtor B. Rustja)

Iztočnice za pogovor. Na srečanju se zaradi časovnih okvirov ne lotevajmo vsega, ampak le tistega, kjer se čutimo izzvane.

-Vloga hrane in prehranjevanja v mojem / našem življenju? Koliko časa in energije posvečam/o omenjeni zadevi? Je možno imeti kvalitetno prehranjevanje in se pri tem ne izgubiti na račun drugih življenjskih področjih (kot npr. zahtevnejši ali vedno novi recepti zahtevajo več časa od preprostejših jedi ali npr. ko je na račun prehranjevanja prikrajšana rekreacija, družabnost)?

-Kakšen odnos do hrane razvijam pri sebi / pri otrocih / morda celo v okolici?
Kot npr. spoštovanje hrane, pri čemer hrane ne mečemo stran (kar vključuje tudi v hladilniku ali kje drugje pozabljeno in ne več užitno hrano),
kuhanje z otroki – vzgojni vidik,
kakšen odnos hočem razviti v prihodnje oz. kaj se da na tem področju še izboljšati,
sem hvaležen / smo hvaležni, da živimo v blagostanju obilja hrane in ali v to vključujemo Boga,
smo v prehranjevanju gurmanski, skromni ali nekje vmes,
sem pri hrani izbirčen, zahteven ali vedno hvaležen jedec
glede malih razvad sem nepoboljšljiv zapravljivec (ko me zagrabi grem na pijačo, na kos pice ali si kupim malo čokoladico),
prehranjevalnih navad ob praznovanjih se ne lotevajmo preveč, saj smo to obdelali že v okviru drugih tem (le če komu kaj leži na duši, da ne more mimo, pa nas se dotakne tudi tega).

-Obroki; imamo skupne družinske obroke in kaj si želimo v prihodnosti (ko bodo imeli otroci že razne obveznosti), družabni vidik v smislu vabljenja nedružinskih članov na kosila, imamo ustaljeni urnik.

-Skrbim/o za zdravje tudi preko prehranjevalnih navad (prilagajanje prehranjevanja iz grobo zdravstvenih razlogov (zaradi bolezni, prekomerne telesne teže, itd.) kot tudi npr. omejevanje sladkega tako pri otrocih kot pri sebi ali prehranjevanje v poznih večernih/nočnih urah)?

Lp, Natja in Marko

Vrni se na “Št. 2”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta