srečanje 3.4.2016

=druga zakonska skupina

Moderator: pigs

marijaB
Prispevkov: 22
Pridružen: Pe Jan 06, 2006 11:00 am
Kraj: Zalošče

srečanje 3.4.2016

OdgovorNapisal/-a marijaB » Sr Mar 30, 2016 7:35 am

Tema: POMOČ DRUGEMU IZVEN OŽJE DRUŽINE, ZLASTI V ŠIRŠI DRUŽINI
Odlomek: Mt 25, 31-40
»Ko pride Sin človekov v svojem veličastvu in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svojega veličastva. Pred njim bodo zbrani vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor pastir loči ovce od kozlov. Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico. Tedaj bo kralj rekel tistim, ki bodo na desnici: ›Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v posest kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni.‹ Tedaj mu bodo pravični odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega in te nasitili ali žejnega in ti dali piti? Kdaj smo te videli tujca in te sprejeli ali nagega in te oblekli? Kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?‹ Kralj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.‹«

Vprašanja:
1. Ali ob vsej lastni obremenitvi (otroci, služba, prenove, bolezen,…) še čutiva dolžnost napeti sile za pomoč bratovi/sestrini družini ali staršem? Kaj pa ostalim pomoči potrebnim?
2. Kdaj je nekdo pomoči potreben (kadar zaprosi za pomoč; kadar je bolan; kadar mu gre slabše od mene; kadar obnavlja/trga grozdje,…)?
3. Ali/koliko se nama zdi pomoč izven ožje družine pomembna (sicer se mi pri poslednji sodbi slaba piše; veliko naredim že z razdajanjem partnerju/otrokom; na prvem mestu mora biti ožja družina;…)
4. Na kakšen način pomagava (fizično delo; varstvo otrok; denarno; preživljanje skupnega časa;…)? Koliko v praksi pomagava (vsak vikend; enkrat mesečno; ob trgatvi/prenovi; občasno;…)? Ali pomagava toliko, da povrneva tistim, ki pomagajo nama ali zmoreva pomagati več?
5. V kolikšni meri se nama zdi pomembno odpovedati se svojim potrebam in načrtom (npr. prosta sobota preživet s partnerjem in otroki) in jih žrtvovati za pomoč sorodnikovi družini? Ali se s tem v zvezi kakorkoli izgovarjava in miriva slabo vest (globoko v sebi čutiva, da bi lahko večkrat in bolje priskočila na pomoč)?
Marija in Luka

Vrni se na “Št. 2”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta