Srečanje 13. 5. 2018 ob 17. uri

=druga zakonska skupina

Moderator: pigs

marijaB
Prispevkov: 22
Pridružen: Pe Jan 06, 2006 11:00 am
Kraj: Zalošče

Srečanje 13. 5. 2018 ob 17. uri

OdgovorNapisal/-a marijaB » Ne Maj 06, 2018 9:19 pm

LJUBEZEN IN SPOŠTOVANJE (po istoimenski knjigi E. Eggerichsa, 2004)

Odlomek: Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža. (Pismo Efežanom 5,33)

Literatura: prvo poglavje iz navedene knjige (str. 7-20, kopija priložena e-mailu; prosim ne se ustrašiti, je okoli deset strani, vendar razmeroma lahkotno branje)

Vprašanja (vprašanj je kar veliko, kakšno je mogoče brez škode izpustiti):

1. Eggerichs svoje sporočilo gradi na razlikovanju med ljubeznijo (bolj ženska potreba) in spoštovanjem (bolj moška potreba). Kako jaz razumem spoštovanje? Ali so pri razumevanju spoštovanja med nama razlike?

2. S katerimi besedami bolj povezujem ljubezen in s katerimi spoštovanje (ali njuno nasprotje): bližina, predanost, čast, zvestoba, zasluge, dotik, sovraštvo, prezir, ugled, usmiljenje, moč, nemoč, krhkost, mir, trdnost, krotkost …? Besede razvrsti v sfero ljubezni in v sfero spoštovanja (posamezno besedo samo v eno sfero), nato pa jih znotraj posamezne sfere rangiraj (od najbolj do najmanj tesno povezane).

3. Sredi spora s svojo ženo/možem je bolj verjetno, da bom čutil (odloči se za en odgovor):
a) da me moja žena/mož zdaj ne ljubi;
b) da me moja žena/mož zdaj ne spoštuje.
Ali sva se odločila za različna odgovora? Če ja, ali različna odgovora koreninita v različnosti moških in žensk?

4. Ali lahko navedem konkreten primer, ko sem se v sporu počutil neljubljen (tisti, ki so se odločili za 3.a)) ali nespoštovan (tisti, ki so se odločili za 3.b))? Kako sem se odzval? Ali sem pri odzivu pomislil na prisotnost/navodila tretjega (Boga) v odnosu?

5. Eggerichs ženam priporoča brezpogojno (ne glede na odziv) spoštovanje moža, možem pa brezpogojno ljubezen do žene. Komu njegovo sporočilo nalaga večje breme?

6. Nosilni odlomek (Pismo Efežanom 5,33) je del napotka za odnos med ženami in možmi, ki nalaga, da naj bodo žene podrejene svojim možem (Pismo Efežanom 5,22-23). Ali je takšen napotek v času po emancipaciji žensk še aktualen (kaj pa bližnji napotek za odnos med sužnji in gospodarji – Pismo Efežanom 6,5-9)?

Vrni se na “Št. 2”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta