9. 11. 2018 ob 17h, srečanje: Igrivost

=druga zakonska skupina

Moderator: pigs

Uporabniški avatar
marek
Prispevkov: 490
Pridružen: To Nov 23, 2004 10:58 am
Kraj: Vič
Kontakt:

9. 11. 2018 ob 17h, srečanje: Igrivost

OdgovorNapisal/-a marek » Pe Nov 02, 2018 12:23 am

Živjo!


Tehnični uvod:
Prostor kljub spremembi termina ostaja isti – kabinet 3. Ker je bilo prvo srečanje izvenserijsko, sva se odločila, da bo prvo srečanje klasično - s temo. Potek srečanja je napisan iz dveh razlogov: da p. Zdravko vidi, kako srečanja potekajo in pa, da se vsi spomnimo dogovorjene minutaže. Začnemo točno - ne pozabiti, da je petkova prometna obremenitev občutno večja od nedeljske!

Molitev
Kako sva (nekaj stavkov)
(Vmes še kratka predstavitev zakoncev Grasselli in Klemen za p. Zdravka, 2 min na par)
Uvod v temo (5-10 min)
Odgovori na vprašanja (5 min na par)
Debata
Razno
Zaključni blagoslov

Tema: IGRIVOST
Enkrat sva imela že podobno temo (humor), vendar sva se zaradi razširitve okvirov podobne teme lotila še enkrat. Čemu?
V intervjujih z vernimi družinami opažava, da si starši za svoje otroke želijo, da bi bili verni, pošteni, delavni, zvesti in podobno. Ni pa zaslediti, da bi si želeli, da bi bili otroci poleg drugega tudi vedri, razigrani in veseli. Midva slednje povezujeva tudi z izbranim citatom iz Sv. pisma.
Nekaj je podobnih vprašanj kot pri humorju, nekaj pa je takih, ki so nova in je zaradi njih tokratni okvir teme nekoliko širši.
Da se ne bi preveč lovili, kaj z igrivostjo sploh misliva, bova igrivost dala v nek okvir. Seveda ne more biti igriv nekdo, ki ni veder, nasploh sproščen in pozitivno naravnan, pa vseeno igrivosti ne dojemava kot neke splošne naravnanosti, ampak bolj kot nekakšno situacijsko dogajanje/stanje/obnašanje. Ko smo igrivi, je naše stanje razigrano. Igrivost naj tokrat služi za nadpomenko za razigranost, norčavost, šegavost in druge podobne oznake. Morda bi lahko za nadpomenko uporabila kakšen drug izraz, a sva se nekako odločila za igrivost. Dopuščava pa, da temo kdo razume tudi drugače, kar bo le še dodatna obogatitev. Poleg tega želiva izpostaviti še dve zadevi: 1. kristjani tudi pri igrivosti ne moremo spustiti svojih načel/vrednot iz vajeti in 2. igrivost niso neke sprostitvene dejavnosti, pa čeprav lahko ob pravi družbi in klimi vse skupaj postane igrivo.

Citat:
»Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju« (Jn 10, 10)

Vprašanja:
Kaj vpliva na to, da je nekdo igriv? Značaj, način same vzgoje? Te lahko trpke življenjske okoliščine odvračajo od vedrine in sproščenosti? Smo bili v svojih izvornih družinah deležni kaj igrivosti?
Smo kristjani že zato, ker je svet z našega vidika razpuščen, v primerjavi z drugimi bolj 'zategnjeni'? Je bil Jezus kdaj igriv?
Kakšen je najin odnos do igrivosti – je to za življenje dobro ali slabo? Pomen igrivosti?
Ali ob vseh obveznostih sploh še utegnemo biti igrivi? Koliko je igrivosti v meni? Sem bil v zadnjem času kaj igriv (navedi primer)?
Znam biti igriv/a tudi v igri z otroki? Želimo, da bi bili naši otroci poleg marsičesa drugega tudi igrivi?
Sva drug z drugim kaj igriva tudi v najinem odnosu?


Se vidimo,
Natja in Marko

Vrni se na “Št. 2”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta