Srečanje v petek 11. 1. 2019

=druga zakonska skupina

Moderator: pigs

Uporabniški avatar
janezp
Prispevkov: 38
Pridružen: Pe Okt 20, 2006 5:01 pm
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Srečanje v petek 11. 1. 2019

OdgovorNapisal/-a janezp » Po Jan 07, 2019 2:59 pm

Midva bi se rada v petkovem srečanju dotaknila našega zakramentalnega življenja, v katerega smo vstopili s poroko. In sicer z vidika, da zakrament svetega zakona ni zakrament dveh poročenih, ampak zakrament Cerkve in po njej zakrament celega sveta.
Je zakrament božje ljubezni. Ne zgolj zakrament ljubezni med zakoncem ali med družinskimi člani, temveč božje ljubezni, ki ni nadgradnja naravne ljubezni med zakoncema temveč preobrazba ljubezni v božjo ljubezen. Zakrament svetega zakona torej ne usmerjen v družinsko življenje, temveč v življenje, ki je življenje v Božjem kraljestvu. Zakon je poroka treh, zakoncev in Boga. Skupna posvetitev in zvestoba zakoncev Bogu ohranja zakonca v aktivni zvestobi med njima in do Boga. Prisotnost Boga je »smrt« zakona kot zgolj samo naravnega zakona, ki je sam sebi namen. Cilj naravnega zakona kot srečnega družinskega življenja, je zavrnitev sprejemanja križa kot bistvenega dela zakonskega življenja. Ta križ niso zgolj težave, ki se pojavljajo med zakoncema, temveč križ na katerem se je daroval Kristus. To je tisti križ, skozi katerega v svet vstopa prava radost. To je tista prisotnost, ki prinaša pravo življenje in pravo radost v zakonu.
Ko poskušamo opredeliti kaj je Ljubezen, začnemo pri Mariji, ki je vse, kar je naredila izraz božje ljubezni. Vsi smo Marija, svet, človeštvo, vsi smo poklicani, da se poročimo s svetim Duhom, pravo, absolutno, zastonjsko ljubeznijo, ki je človek ne more dati. Mi smo v odnosu do Boga kot Marija, ker smo v odnosu poslušanja in sprejemanja.

(Povzeto po knjigi Alexander Schmemann: Svet kot zakrament, 5. poglavje Skrivnost Ljubezni)

V tem kontekstu sva večkrat slišala in brala o problemu zakona, razpadu zakona in idoliziranje družine. Da v zakonu stopa družina na prvo mesto, in se vse vrti okoli družine.

Rada bi se pogovorila zlasti o tem:
1. Kako vidva razumeta idoliziranje (malikovanje) družine in da je družina na prvem mestu, ne pa zakon?

2. Kako se vam zdi, da se to zrcali v vašem življenju?

3. Kakšni so praktični vidiki, da bi bil zakon na prvem mestu pri zakoncih?

Bi še poudaril, da naju zanimajo predvsem praktični in življenjski vidiki, torej tisto kar smo samo izkusili v naših življenjih.

Irena in Janez Podobnik

Vrni se na “Št. 2”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti